Начин на приготвяне
Натрошава се маята в хладка вода заедно със захарта и две лъжици брашно. Разбърква се на кашичка и оставяме да се активира докато шупне.
Сипва се 2-3 чаши брашно в тава и в средата и се оформя кладенче. Сипва се маята, яйцето, сол, мед и се разбърква се с вилица на гъста каша, после се измесва на меко тесто, което да не лепне. Намазва се с олио и оставяме покрито да втаса, докато удвои обема си.
Разделя се 9 топки. С намаслени ръце се сплесква питка, в средата се поставя голяма щипка настърган кашкавал и краищата се събират като вързопче.
Оформете така всички топки, после всяка се разточва на кръгла или правоъгълна тънка кора. Загрява се тиган намазван с олио и печем пърленките от двете страни.
Изваждат се в чиния и така се редят една върху друга. Скълцва се чесън и смесваме с разтопено масло и ситно нарязан магданоз. Намазваме пърленките с чесновата паста и сервираме.