Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Торта с течен шоколад и маскарпоне

Торта с течен шоколад и маскарпоне

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Торта с течен шоколад и маскарпоне
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
22/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
35 мин.
Порции
9
"Най-доброто средство за лечение на лошото настроение - торта с течен шоколад и маскарпоне"

Необходими Продукти

  • бишкоти - 300 г меки
  • маскарпоне - 700 г
  • течен шоколад - 200 г
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • бренди - 40 - 50 мл
  • черен шоколад - 80 г фондан
  • масло - 25 г
  • сметана - 100 мл течна, сладкарска (35%масленост)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете млякото и брендито и в тази течност потапяйте бишкотите, така че да се напоят, но не и да прогизват. Подреждайте ги плътно, на два пласта в леко намаслена тавичка с откопчаващо дъно, диаметър 24 см.

С миксер или кухненски робот разбийте маскарпонето със 150 г от течния шоколад и захарта (може да ползвате и пудра захар за по-лесно разбиване). За по-наситен шоколадов вкус може да добавите и 1 с.л. натурално какао на прах.

3/4 от полученото кремче разпределете върху бишкотите и заравнете, приберете в хладилник за 30 мин -1 час, за да стегне.

Откопчайте формата и намажете краищата с останалия крем, служейки си със специален сладкарски нож за по-прецизно заглаждане. Хубаво при тази процедура да сте поставили тортата върху по-висок поднос, за да ви е по-лесно.

Пригответе ганаш от сметаната, останалия течен шоколад и черния шоколад фондан, като ги поставите на водна баня или директно на котлона при тих огън - от 9 степени на 3-та. Щом всичко се разтопи и хомогенизира, сложете маслото на кубчета и бъркайте, докато и то се разтопи.

С приготвения ганаш залейте тортата и заграждайте внимателно със сладкарския нож, докато всяка част от нея е идеално покрита и загладена. Ако ви остане от заливката, накапете отгоре красиви капчици.

Оставете шоколадовата торта да престои и стегне, преди да нарежете.

Да ви е сладко!

Забележка: При разпространяването на ганаша по повърхността и стените на тортата, ще капе на места, затова на работната си маса постелете вестник или друга хартия, за да изцапате минимално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: