Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки с ориз, грах и гъби

Пълнени чушки с ориз, грах и гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пълнени чушки с ориз, грах и гъби2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Пълнени чушки, каквито непременно искате да имате и на вашата трапеза"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава (200 г)
  • чесън - 1 скилидка
  • моркови - 1 бр. (80 г)
  • доматено пюре - 200 г
  • гъби - 200 г печурки
  • грах - 100 - 150 г замразен
  • ориз - 150 г
  • зехтин - 50 мл
  • чушки - 4 бр. за пълнене (тумбести)
  • кайенски пипер - 1 щипка
  • чубрица - 1 ч.л. ронена
  • джоджен - 1 ч.л. или на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука на ситно и го запържете в мазнината на умерен огън. След минутка добавете моркова, настърган на фино ренде. Сложете щипка сол и гответе 5 минутки.

Добавете гъбите, запържете ги леко и сложете доматеното пюре и чесъна- пресован. Продължете готвенето още 3-4 минутки и сипете ориза и граха. Бъркайте 5 минути или докато леко набъбне оризчето, а граховите зърна омекнат.

Снемете съда от котлона и налейте в него 100 мл вода. Разбъркайте плънката и доовкусете с още сол, кайенския пипер и подправки - както ви харесва.

Почистете чушките от дръжки и семена и ги срежете надлъжно наполовина. Получените лодчици посолете отвътре и отвън и подредете в намазнена тавичка. Разпределете във всяка чушка от плънката, ръснете малко зехтин отгоре, а на дъното на тавата налейте около 1 пръст вода.

Изпечете пълнените чушки в загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути или до предпочитан от вас загар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: