Начин на приготвяне
Сушените плодове се заливат с 2-3 капачки ром, разбъркват се и се оставят за 1 час.
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на средно големи кубчета. Поставят се в широк тиган със захарта и маслото. Разбъркват се периодично, докато се карамелизират и няма остатъчна течност, но да останат на кубчета. Свалят се от котлона, поръсват се с 2 щипки канела и се оставят настрана.
В загрята фурна на 180 градуса се поставя широка тавичка със 125 г масло. Оставя се да се разтопи и да смени цвета си. Изважда се и върху него се накъсват на парченца корите (за удобство и бързина съм ползвала кухненска ножица).
Разбъркват се, да се омазнят добре парченцата кори и се запичат до златисто във фурната, като по време на запичането периодично се разбъркват. След като се получи почти равномерен златист цвят, се изваждат и охлаждат.
В тенджера се сипва половината захар и се налива млякото. Поставя се на умерен котлон, да се сгорещи до точка на кипене.
В купа се разбиват жълтъците с брашното и останалата захар, прибавят се и няколко с.л. мляко, да се получи каша. Изсипва се в горещото мляко и при непрекъснато разбъркване се сварява крем. Сваля се от котлона и се прибавя ванилията.
Излива се върху охладените кори. Отгоре се разпределят ябълките и изцедените сухи плодове. Леко се разбърква.
Покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 1 нощ, за да се опознаят продуктите.
Преди поднасяне се приготвя белтъчната глазура. Белтъците се разбиват на плътен сняг.
На умерен котлон се разтопява захарта до златист карамел и на струйка, при непрекъснато разбиване на най-висока скорост се прибавя карамелът. След пълното му добавяне се разбива още за 3/4 минути.
Глазурата се поставя в пош с желан накрайник и се шприцоват върху сладкиша топчета - розички, по избор.
С горелка се минава върху белтъчната глазура до приятно зачервяване или се поставя във фурна на 180 градуса на горен реотан, докато се покафенеят връхчетата.
Нарязва се на по-големи квадрати и се сервира.
Източник: hranatazadushata.blogspot.com - Нели Колева