Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Сладък шарен кейк

Сладък шарен кейк

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Сладък шарен кейк
Снимка: Илияна Димова
2 / 3
27/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Когато всяка хапка ти носи наслада, със сигурност похапваш сладък шарен кейк"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • бакпулвер - 3 ч.л.
  • захар - 9 с.л.
  • брашно - 9 с.л.
  • нишесте - 5 с.л. натурално
  • олио - 1/2 к.ч.
  • вода - 1/2 к.ч. студена
  • какао - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • пудра захар - за поръсване на изпечения кейк
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включваме фурната да нагрява на 200 градуса с горно и долно нагряване. Слагаме в отделни сухи купи белтъците и жълтъците отделно.

Разбиваме белтъците със захарта (9 с.л.). В другата купа разбиваме жълтъците със студена вода (1/2 к.ч.).

Прибавяме разбитите жълтъци към белтъците и с леко разбъркване с шпатула постепенно наливаме олиото (1/2 к.ч.). Слагаме и смесеното пресято брашно (9 с.л.) с натурално нишесте (5 с.л.).

Ръсваме и ванилия (1 пакетче). Внимателно смесваме всички съставки. Половината от полученото тесто сипваме във формата за кейк (намазана с олио и поръсена с брашно).

Другото тесто смесваме с какао (1 ч.л.) и насипваме и него във формата. Слагаме да изпечем кейка в нагрятата на 200 градуса фурна на следното ниво и намаляваме градусите на 150 и само с долно нагряване.

Печем до готовност, приблизително 35 минути, проверяваме със суха клечка, дали кексът е изпечен хубаво. Поръсваме изпечения кейк с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: