Начин на приготвяне
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци в отделни купи. Белтъците се разбиват с половината от захарта на твърд сняг. Жълтъците с останалата захар, прибавя се водата, олиото, брашното с бакпулвер и ванилия.
Разбива се много добре. Прибавят се разбитите белтъци и се разбърква. Половината от сместа се оцветява с какаото, другата се оставя така. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка, във форма около 20 см. Охлаждат се и белият се разрязва на две платки, кафявия също, с помощта на конец или нож. Получават се общо 4 платки.
За сметановия крем, сметаната се разбива с пудрата захар. Разделя се на 4 части, едната е за намазване на цялата торта и розички.
За сиропа, водата, захарта и рома се кипват, после се охлажда.
Малиновото желе се приготвя, като малините и захарта се намачкват и се варят до леко сгъстяване. Желатинът се накисва във водата, докато набъбне. После се разтопява в микровълновата /без да завира/ и се прибавя към охладените малини. Разбърква се и се оставя настрана.
Във форма се слага първо бяла платка, сиропира се, добавят се сметанов крем, малиновото желе се излива и заравнява, кафява платка, сироп, сметанов крем, бяла платка, сироп, сметанов крем, кафява платка, сироп.
Прибира се в хладилник за 1 нощ. На другия ден се обръща в поднос, т.е. дъното да е отгоре. Намазва се от всички страни със заделения сметанов крем и се правят розички с шприц. Отстраните се панира със смлени орехи.
В центъра се излива боровинково желе. За него боровинките, захарта и ромът се слагат в касерола на котлона. Оставя се да ври до леко сгъстяване. Отстранява се от котлона и се охлажда леко. Желатинът се накисва във водата, докато набъбне. После се разтопява в микровълновата /без завиране/ и се прибавя към боровинките, разбърква се.
Тортата се прибира за няколко часа в хладилник, за да се стегне.