Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Пълнозърнести питки

Пълнозърнести питки

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Пълнозърнести питки
Снимка: Таня Левенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"За цялото семейство - вкусни питки с пълнозърнесто брашно и микс от сирена"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • бяло брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • мая - 20 г
  • кисело мляко - 150 г
  • топла вода - 1 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • зехтин - 2 с.л
  • сол - 1 с.л.равна
  • захар - 1 с.л. равна
  • семена - за поръсване
  • прясно мляко - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите се омесва средно меко тесто, като маята се разтваря във водата със захарта и 2 с.л. брашно. Зехтинът се добавя на края на месенето.

Оформя се хубава топка, която се нарязва с нож на кръст и се покрива с найлон в купа.

Следва хубаво втасване на топло - около 40 мин.

След това тестото се оформя на руло, разрязва се по средата със сладкарска шпатула и след това получените две рула се нарязват на равни парчета /колкото орех/.

Всяко едно се оформя на топка. Редят се в застлана с хартия тава от фурната.

Покриват се с найлон и се оставят за почти същото време за втасване - 40 мин или докато бухнат хубаво.

Тогава се намазват с четка в топло прясно мляко и се поръсват семената.

Питките се пекат на 180 градуса до приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: