Начин на приготвяне
Приготвяме си айран, като в хладката вода разбиваме трите лъжици кисело мляко.
Към него добавяме натрошената мая, захарта и три лъжици пшенично брашно.
Разбъркваме добре и оставяме на страна да се активира.
Когато маята шупне, добавяме олиото и солта.
Започваме да месим меко и нелепнещо тесто.
Към питката поставяме бяло брашно, за да помогне за по-бързото и по-доброто втасване на питките на сач.
Оставяме тестото да втаса, като намазняваме по-голяма купа и го поставяме вътре, като покриваме купата с кърпа или стреч фолио.
Готовото втасало тесто за плоските питки премесваме леко с шепа пълнозърнесто брашно и разделяме на 8 топки.
Разточваме тези топки на тънко.
Поставяме сача на котлона и оставяме да се загрее добре.
Ако искате на сача можете да поставите хартия за печене, но може и да не слагате .
Когато е добре загрят сачът, поставяме плоските питки, като печем от двете страни до готовност.
Пълнозърнести питки на сач са изключително вкусни.