Домашна турска хастел мантъ

Rayna_xcxRayna_xcx
Готвач
11
35
12
19
2
28/11/2018
"Специалитет от турската кухня - домашна турска хастел мантъ "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 949
  • Преглеждания за месеца124
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно - 3 ч.ч. и 1/2
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 2 ч.ч. и 1/2
  • сол - 1 щипка
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • телешко месо - около 300 г чисто /без тлъстина/
  • кромид лук - 1 глава
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • ЗА СОСА
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • чесън - 2 к.л. на прах
  • сол
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред се започва с приготвянето на тестото за блата. Брашното, яйцето, водата и солта се смесват и се замесва брашно до еднородна смес без буци. Разстила се много на тънко и се оставя върху кръг за месене или кухненски плот и се завива с влажна кърпа за 20 минути, преди да се нареже и пристъпи към следващата му обработка.

Плънката се приготвя по следния начин:

Телешкото месо се нарязва на много малки парчета, ако в магазина, от който го купувате, могат да ви го смелят на кайма или вие разполагате с месомелачка вкъщи, ще бъде най-добре да си го смелите. След като направите това, нарязвате лука на ситно също или го настържете. Слагате месото и лука в тиган и го препържвате леко. Добавяте подправките, малко преди да свалите тигана от котлона.

След като плънката е готова, я отстраняваме, за да отдъхне и да изстине малко.

През това време се връщаме на тестото, което вече сме разстелили на тънко, и започваме да го нарязваме на малки квадрати с диаметър 3 на 3 сантиметра. В средата на всеки квадрат слагаме по малко от плънката и събираме двата диагонала на ъглите, а след това и другите два диагонални ъгъла. Получава се нещо като вързопче. Повтаряте процедурата с останалата част от тестото.

Когато приключите с всички квадратчета, ги слагате да се варят, но ги пускате във вряла вода, която предварително леко сте подсолили.

Варят се за около 15-20 минути, докато омекне тестото.

През това време приготвяме соса. Млякото, чесънът, солта и копърът се разбъркват хубаво.

Мантъ се прецеждат, когато е готово, и се сервират в чиния и се залива със соса.

Практичен гевгир с подложка купа-29%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен гевгир с подложка купа
7.00 лв.
5.00 лв.
Виж ››

Голяма купа с гевгир, в която може да измиете, обработите, разбъркате, сервирате и дори да размразявате продукти. Възможност за отделно ползване и за закачане чрез дупчици на дръжките на съдовете.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар