Начин на приготвяне
Тази семпла и простичка рецепта се предава от моята пра баба. Приготвяли са я на нивата, по време на жътва. Пекли са зеленчуци като тиквички, лук, пиперки или пък сланинка на пиростия.
За заливка са използвали продукти, които са издържали на знойното лятно слънце. Леко съм осъвременила рецептата, но пък съм запазила съставките за соса.
Нарязаните на тънки шайби тиквички се потапят в галета.
Подреждат се върху намаслена хартия за печене и се пекат в предварително загряла фурна до зачервяване.
Изваждаме ги от фурната и ги овкусяваме със сол. Не посолявам тиквичките със сол преди запичането им, защото солта дехидратира резените и те остават сухи.
Сосa приготвям, като смесвам оцета с малко вода.
Чесъна стриваме в хаванче с малко сол. Копъра режем на ситно и смесваме съставките.
Заливаме печените тиквички със соса и топим с комат топъл селски хляб. Оближете си пръстите.