Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Тиквички на фурна»Печени тиквички по жътварски

Печени тиквички по жътварски

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Печени тиквички по жътварски
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Хрупкави тиквички, приготвени по здравословен начин и с такъв невероятен аромат, че няма как да ни откажете"

Необходими Продукти

  • тиквички - 5 бр.
  • галета - за поръсване
  • растителна мазнина - за намазване на хартията
  • За соса
  • оцет - винен (силен)
  • вода
  • копър
  • чесън
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази семпла и простичка рецепта се предава от моята пра баба. Приготвяли са я на нивата, по време на жътва. Пекли са зеленчуци като тиквички, лук, пиперки или пък сланинка на пиростия.

За заливка са използвали продукти, които са издържали на знойното лятно слънце. Леко съм осъвременила рецептата, но пък съм запазила съставките за соса.

Нарязаните на тънки шайби тиквички се потапят в галета.

Подреждат се върху намаслена хартия за печене и се пекат в предварително загряла фурна до зачервяване.

Изваждаме ги от фурната и ги овкусяваме със сол. Не посолявам тиквичките със сол преди запичането им, защото солта дехидратира резените и те остават сухи.

Сосa приготвям, като смесвам оцета с малко вода.

Чесъна стриваме в хаванче с малко сол. Копъра режем на ситно и смесваме съставките.

Заливаме печените тиквички със соса и топим с комат топъл селски хляб. Оближете си пръстите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: