Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Боб яхния с хрупкава сланина

Боб яхния с хрупкава сланина

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Само отбелязваме, че най-вкусната подправка за боб винаги е била и винаги ще бъде хрупкавата сланина"

Необходими Продукти

  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • целина - 1 - 2 стръка
  • червени чушки - 1 - 2 бр.
  • сланина - 150 г
  • боб - 600 г от буркан
  • домати - 2 - 3 бр.
  • зеленчуков бульон - 500 мл
  • магданоз - 1/2 връзка
  • джоджен - 1 с.л.
  • чубрица - 1 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • лют червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете моркова, лука и стръковете целината. Наситнете чесъна.

Разделете сланината на две равни парчета. Нарежете едната половина на кубчета, без кожата, и запържете в сух тиган. Когато сланината се поразтопи, добавете лука, чесъна, морковите и целината в тигана. Овкусете със сол и черен пипер.

Задушете всички зеленчуци заедно до омекване. Добавете джоджен, чубрица и пушен червен пипер.

Сипете боба и чушките. Задушете за няколко минути, след което добавете и доматите и магданоза. Пуснете в тигана и кожата на сланината. Залейте с бульона.

Прехвърлете боба във фурната на 180°C за 15-20 мин.

В купа смесете кимион, сол, пушен червен пипер и лют червен пипер.

Нарежете на тънки слайсове второто парче сланина и го оваляйте в микса от подправки.

Гарнирайте готовия боб на фурна с пикантните парченца сланина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: