Начин на приготвяне
Загрявам фурната на 230 градуса. Слагам алуминиево фолио на дъното на тавичка за печене. Намазвам чушките със зехтин и ги слагам в тавичката.
Пека ги, като ги въртя на 10-15 минути, докато чушките се опърлят отвсякъде – около 30 минути (ако имате възможност е най-добре да изпечете чушките на жар, за да имат опушен аромат). Прехвърлям ги в тенджера и ги увивам с фолио за да се задушат или захлупвам с капак. Оставям ги така да изстинат.
Обелвам ги и ги почиствам от дръжките. Загрявам 1 ч.ч зехтин в голяма тава на силен котлон (ако нямате възможност да правите навън своята лютеница, трябва да знаете, че пръска и трябва да сте внимателни, за да не нацапате своята кухня).
Добавям целите люти чушлета и намалявам температурата на средно силна. Пържа ги при постоянно разбъркване, докато покафенеят от всички страни. Дръпвам тавата от огъня и оставям чушлета да се охладят за няколко минути.
Когато мога да ги пипам без да се опаря, обелвам ги и ги почиствам от дръжките. Нарязвам ги на ситно (аз оставям лютеницата на едро, но ако желаете може да си я направите по-финна, като пасирате и минете продуктите през сито). Наливам още зехтин в тавата и слагам чесъна. Пържа го 30 секунди и добавям ригана.
Разбърквам и добавям доматеното пюре. Посолявам, прибавям чушките и оставям сместа да кипне. Оставям да къкри поне 40-60 минути, като периодично разбърквам Добавям оцет, мед и черен пипер на вкус.
Опитайте и ако трябва добавете още подправки. Готовата леко пикантна едросмляна лютеница наливам в сухи бурканчета, консервирам (10 минути след като заври водата).