Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Едросмляна пикантна лютеница със зехтин

Едросмляна пикантна лютеница със зехтин

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575523335271
Едросмляна пикантна лютеница със зехтин2 / 2
30/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
210 мин.
Общо
250 мин.
Порции
10
"Всяко ястие става още по-вкусно, ако извадите и поднесете с него от тайните си запаси с пикантна домашна лютеница, само казваме"

Необходими Продукти

  • чушки - 12 кг
  • зехтин - за намазване на чушките + после за пържене (около 1 литър)
  • люти чушки - 4 кг (ако лютите чувки, които ще ползвате са много люти, може да намалите дозировката на 2 кг.)
  • чесън - 2 глави, нарязани на тънко
  • риган - 3 - 4 с.л. нарязан, пресен - ако ползвате сушен може да сложите малко повече
  • доматено пюре - 4 кг
  • морска сол - 3 - 4 с.л.
  • винен оцет - 2 с.л. червен
  • мед - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрявам фурната на 230 градуса. Слагам алуминиево фолио на дъното на тавичка за печене. Намазвам чушките със зехтин и ги слагам в тавичката.

Пека ги, като ги въртя на 10-15 минути, докато чушките се опърлят отвсякъде – около 30 минути (ако имате възможност е най-добре да изпечете чушките на жар, за да имат опушен аромат). Прехвърлям ги в тенджера и ги увивам с фолио за да се задушат или захлупвам с капак. Оставям ги така да изстинат.

Обелвам ги и ги почиствам от дръжките. Загрявам 1 ч.ч зехтин в голяма тава на силен котлон (ако нямате възможност да правите навън своята лютеница, трябва да знаете, че пръска и трябва да сте внимателни, за да не нацапате своята кухня).

Добавям целите люти чушлета и намалявам температурата на средно силна. Пържа ги при постоянно разбъркване, докато покафенеят от всички страни. Дръпвам тавата от огъня и оставям чушлета да се охладят за няколко минути.

Когато мога да ги пипам без да се опаря, обелвам ги и ги почиствам от дръжките. Нарязвам ги на ситно (аз оставям лютеницата на едро, но ако желаете може да си я направите по-финна, като пасирате и минете продуктите през сито). Наливам още зехтин в тавата и слагам чесъна. Пържа го 30 секунди и добавям ригана.

Разбърквам и добавям доматеното пюре. Посолявам, прибавям чушките и оставям сместа да кипне. Оставям да къкри поне 40-60 минути, като периодично разбърквам Добавям оцет, мед и черен пипер на вкус.

Опитайте и ако трябва добавете още подправки. Готовата леко пикантна едросмляна лютеница наливам в сухи бурканчета, консервирам (10 минути след като заври водата).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: