Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме лещата. Заливаме я със студена вода за 5-6 часа. Поставяме съда на котлона да ври на умерен огън.
Праза и чесъна нарязваме на ситно, а моркова и целината на кубчета. Доматите нарязваме на дребно или пасираме.
След като лещата заври, прибавяме зеленчуците и чубрицата, като потапяме клончето цяло.
Оставяме супата да къкри на слаб огън.
След като се свари добавяме доматите и овкусяваме със сол.
В хаванче стриваме скилидките чесън. Прехвърляме го в купичка и доливаме от оцета. С чесновия сос подправяме супата от леща.
Ако сте любители на пикантни ястия, можете да прибавите към супата суха люта чушка или в соса да посипете стрита такава.