Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кренвиршки»Вкусни кренвиршки от картофено тесто

Вкусни кренвиршки от картофено тесто

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Вкусни кренвиршки от картофено тесто
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Е не, просто трябва да зарежете всичко, което правите и да опитате тези кренвиршки от картофено тесто"

Необходими Продукти

  • брашно - 650 г и още малко при омесването
  • кренвирши - 4 бр.
  • картофи - 1 ч.ч., сварени
  • вода - 1 ч.ч. хладка (в която са врели картофите)
  • суха мая - 1 бр., на Йоткер
  • яйца - 2 бр., размер М (запазваме 1 бр. от жълтъците)
  • масло - 70 г
  • мед - 1 ч.л.
  • сол - 11/2 ч.л.
  • черен сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварените и обелени картофи минаваме през преса за картофи или настъргваме на ситно ренде. Необходимото ни количество е 1 ч.ч. Запазваме водата от варенето им и след като се охлади поставяме в нея маята и меда.

Брашното пресяваме заедно със солта. Разбиваме добре яйцето и отделения от второто белтък с разтопеното масло и картофеното пюре.

Изсипваме течните съставки в кладенчето, заедно с активиралата се мая. Замесваме меко и не лепнещо тесто, като добавяме още малко брашно за при месенето, ако е необходимо.

Поставяме готовото тесто в купа, намазана с малко масло. Покриваме със стреч фолио, и оставяме на топло за около 1.30 минути, докато удвои обема си.

От втасалото тесто разделяме 8 еднакви по размер топчета. Върху набрашнен плод разточваме всяко от тях на кора, с дебелина 1/2 см. В средата поставяме 1/2 от кренвирша и сгъваме като плик.

Подреждаме кренвиршките върху тава за печене, предварително постлана с хартия.

Покриваме картофените хлебчета с памучна за целта кърпа и ги оставяме в топло помещение за още 40 минути.

Разбиваме жълтъка с малко мазнина и с четчица намазваме повърхността на всяка пухкавелка. Поръсваме със сусам и поставяме тавата за печене във предварително загрята фурна.

Печем кренвиршките около 40 минути на 170 градуса, до зачервяване. Можем да ги гарнираме с малко горчица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: