Начин на приготвяне
Измиваме пиперките и внимателно отстраняваме дръжката и семенната им част. Аз лично предпочитам червените, защото ми харесва сладникавият вкус, който добре се балансира с киселиността на доматите и соса. Посоляваме леко всяка вътрешност на пиперките и ги оставяме наклонени, за да се отцеди течността.
Измития ориз накисвам в студена вода за 1-2 часа.
В касерола с нагорещена мазнина сотираме нарязаните на ситно кромид лук и морков. След като зеленчуците омекнат, прибавяме към тях последователно червения пипер, настърганите 2 домата и размитото в малко вода доматено пюре. Разбъркваме добре и добавяме отцедения ориз.
След като той промени цвета си (стъклен) го заливаме с 2 ч.ч. бульон и 1/2 к.ч. вода. Сместа усвоява водата и след като изстине е готова да бъде смесена с каймата.
Овкусяваме с черен пипер, малко сол, нарязан магданоз, стрит и изсушен риган и 1 настърган домат. С готовата смес напълваме пиперките. От картофа нарязваме тънки шайби, с които запушваме откъм отвора.
Поставяме пълнените чушки в тава за печене и ги заливаме с гореща вода, около 4 пръста.
Покриваме ги с алуминиево фолио, което отстраняваме 15 минути, за да се зачервят. Печем в предварително загрята фурна до готовност.
Приготвяме соса, като разбиваме добре яйцата, брашното и киселото мляко. Поставяме ги в касерола на умерена температура с бучка масло. При непрекъснато разбиване сгъстяваме соса за заливане на пиперките. Разреждаме с бульона при запичането им. Соса овкусяваме със сол и черен пипер и малко лимонов сок.
Поднасяме по две пиперки за порция, които заливаме с млечния сос. Аранжираме с резен лимон и стръкчета магданоз и риган.