Солети от батати с подправки на фурна

02/12/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф80870551891
"Здравословни, вкусни и много лесни за приготвяне - солети от батати с подправки на на фурна "
Приготвяне15 мин.
Готвене25 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо711
  • Преглеждания за месеца99
  • Преглеждания за седмицата31
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • батати - около 900 г
  • масло - 2 с.л.
  • пармезан - 30 г фино настърган
  • царевично нишесте - 1 1/2 с.л.
  • чесън на прах - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - 1/4 ч.л. на прах
  • босилек - 1 4 ч.л. сух
  • кайенски пипер - 3 щипки
  • Сос
  • заквасена сметана - 60 г
  • горчица - 1/2 ч.л.
  • чесън на прах - 3 щипки
  • чили - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса.
Две плоски тави покрити с хартия за печене.

Картофите се почистват от обелките и се нарязват на филии, с дебелина около 6 мм. Подреждат се една върху друга и се нарязват на пръчки с дебелина 6 мм. Поставят се в дълбока купа.

Отгоре се посипват с царевичното нишесте, чесън на прах, сух босилек, кимион, сол, черен пипер, кайенски пипер и фино настърган пармезан. Добавя се разтопеното масло и се разбърква с ръце, докато подправките се полепят добре по пръчките солети, защото те приличат точно на солети.

Всеки картоф се разпределя поединично в тавата за печене.

Пече се на 200 градуса за около 20/25 мин. Ако се поставят и двете тави едновременно, след 15 минути се сменят местата, така ще се приготвят равномерно.

Изваждат се, може да се поръсят с още малко настърган пармезан и се поднасят със сос от разбъркана заквасена сметана, чесън на прах, горчица и малко едро чили за пикантен вкус.

Бататите са хубави както пържени, така и изпечени на фурна. Предлагам една лесна и бърза рецепта и по-здравословна, защото са приготвени печени. Една от най-важните стъпки, за да са хрупкави, е да се нарежат тънко на посочените милимитри, защото ако са по-дебели, те няма как да станат хрупкави като солети.

Също така и използването на царевичното нишесте спомага да се получат така вкусните картофи, тъй като нишестето абсорбира влагата им и ги прави да бъдат с хубава хрупкава коричка, докато вътрешността им остава мека и нежна.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
07.12.2018 11:02
Мезе, гарнитура, основно, кой ще подмине тази пикантна ароматна вкусотия?! Марчелка, имам въпрос. Много обичаме печени картофки на фурна, но никога не съм пекла батати. Тяхната текстура (като сорт) с по-вече нишесте ли е или не? Стават ли хрупкави във фурната? Изглеждат ми греховно апетитни. Поздрави!
0
0
marcheva14
marcheva14
07.12.2018 12:21
Съни, здравей! Много приятни хрупкави солети се получават, но задължително им трябва нишесте, както съм отбелязала, то допринася да се извлече водата им окончателно и се получават точно като солетки. Лежиш си на дивана ,гледаш телевизия и хрупаш картофени солетки. Поздрав!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв