Бриош с лешници и портокалов аромат

02/12/2018
"Нека във всеки дом се носи вълшебният аромат на този Бриош с лешници и портокалов привкус "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо825
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • мая - 30 г жива
  • лешници - 80 г фино смлени
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • куантро - 30 мл портокалов ликьор
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 4 бр.
  • масло - 120 г много меко
  • захар - 110 г + за поръсване
  • сол - 5 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко заедно с малко брашно и лъжица захар. Така приготвената рядка кашичка покрийте с кърпа и оставете на топло да шупне (от 5 до 10 минути).

2. В блендер пуснете да се смели захарта с портокаловата кора (само оранжевата част) Трябва да се получи фина портокалова захар, целта е по-добре да се разгърне ароматът на цитруса.

3. Пресейте брашното в купата на миксер с приставки за тесто или кухненски робот и към него чукнете три яйца, сипете коантрото, портокаловата захар и шупналата мая. Включете на програма месене за 3 минути.

4. Без да прекъсвате процеса на месене, след третата минута сложете лешниковото брашно (по желание може да заделите част от него за поръсване накрая) и слагайте парченце по парченце от мекото масло, докато не се усвои перфектно от тестото. Този процес ще ви отнеме около 4 -5 минути.

5. Махнете бъркалките на уреда и оставете мекото тесто в купата да втаса за 1 час на топло и покрито със стреч фолио и кърпа.

6. С помощта на шпатула сипете тестото върху обилно набрашнен плот, поръсете с още брашно и премесете за около минута-две. След това придайте на бриоша желана от вас форма, не е нужно да се стараете да правите сложни оформяния на тестото, защото е твърде меко и лепкаво и трудно би се поддало на манипулация. В случая по- важен е вкусът и текстурата на крайния резултат.

7. Сложете бриоша в тавичка (22-24 см. диаметър), намазнена или покрита с хартия за печене. Оставете отново да бухне добре за 1 час или малко повече. В стаята трябва да е топло и да няма течение.

8. Бухналия бриош намажете с четвъртото разбито яйце и поръсете със захар и лешниково брашно, ако сте заделили такова.

9. Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 10 минути, след което намалете температурата на 170-180 градуса и печете още 15-20 минути или до златист загар и суха клечка.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Както винаги перфектни снимки и перфектна рецепта! Браво, Шеф Ковачева!
1
0
Теодора Мещерова
Много си е хубав даже! Пухкав... чак ми се прияде
1
0
Йорданка Ковачева
Уау, благодаря :) ;) Точно на този бриош не успях да направя повече и по- хубави снимки, но определено стана разкошен на вкус, макар и не толкова перфектен на вид!
0
0