Начин на приготвяне
Накълцайте лука, чесъна и зелените чушки на ситно. Гъбите - измити и почистени, нарежете на едри парченца, ако има малки, може да ги оставите цели. Морковът нарежете на малки парченца, а червената чушка на дълги лентички.
В тавичка за паеля с диаметър поне 30-35 см (или тиган с подобни размери) загрейте зехтина - може да го направите върху широк котлон, на огън или на газ със специалния уред за паеля - паейеро.
Сипете всички нарязани зеленчуци и запържете за 5 минути. Добавете настърганите домати, розмарина, червения пипер, солта, шафрана и куркумата и продължете готвенето още 5 минути.
Налейте бульона и варете 10 минути, след което сипете ориза, разпределете го равномерно и гответе 5 минути на силен огън (една степен под максималната температура).
Намалете огъня до слаб и оставете паелята с гъби да къкри 10 -12 минути или до абсорбиране на течността (за да сте сигурни, че ще спазите точните пропорции и време за готвене на ориза, вижте указанията на производителя).
След като изключите котлона, оставете за 3-4 мин паелята върху него, после отстранете, покрийте я с чиста кърпа и изчакайте 5-8 минути, преди да поднесете.
Сервирайте със сос Айоли (чеснова майонеза) и резени лимон по желание.
Добър апетит!