Начин на приготвяне
В тенджера се загрява олио, запържва се нарязан ситно лук, да омекне, и добавяме каймата, за да стане на трохи. Прибавя се измит ориз и бъркаме да стане като стъклен. Овкусява се със сол, черен и червен пипер, налива се вода да покрие продуктите и оставяме на тих огън да набъбне оризът.
Във всяко зелево листо /почистено от дебелите жили/ се сипва лъжица плънка и се навиват сарми.
Може да се наредят в тава и да опечем в загрята фурна 180°C за 40 -50 минути с добавени 2 ч.ч. вода или по равно зелев сок и вода. Може в тенджера и на котлона да се сварят захлупени с чиния.
Приготвя се белият млечен сос. Загрява се 500 от соса при варенето, ако няма толкова, доливате вода или бульон. В киселото мляко се разбива брашното и голяма щипка сол. Сипва се с черпак от бульона и разбъркваме добре, после всичко се връща в тенджерата. Накрая се прибавя бучка масло, да се разтопи.
В малко тиганче се загрява олио и сваляме от котлона, добавя се червен пипер и разбъркваме - запръжката е готова.
Сервираме зелевите сарми с млечен сос и запръжка.
Вкусна зимна гозба.