Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник с готови кори, орехи и канела

Тиквеник с готови кори, орехи и канела

редакция:
ЗориЗори
Гуру
1k11k5k7
Тиквеник с готови кори, орехи и канела1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Всеки празник е чудесен повод да приготвите сочен тиквеник с готови кори, орехи и канела, само казваме."

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • тиква - 1 кг
  • орехи - 200 г
  • олио - 1 ч.ч.
  • захар - 250 г
  • канела - 1 ч.л. на прах
  • ванилия - 2 пакетчета
  • пудра захар - за поръсване по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се отрязва, с помощта на лъжица се почиства от семките, обелва се и се нарязва на парчета. Парчетата тиква се настъргват на едро ренде.

В дълбок и широк тиган в половината олио се задушава тиквата, като се бърка периодично, докато омекне. Отстранява се от огъня и се добавя захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки.

Взимат се по две кори за баница и се намазват с олио. Слага се от плънката върху корите и се навиват. Прехвърлят се в предварително намаслена тавичка.

Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви.

След като се извади от фурната, се напръсква с малко студена вода и се завива с кърпа.

При поднасяне тиквеникът с готови кори може по желание да се поръси с пудра захар.

Да ви е сладко!

В сезона на тиквата освен вкусен тиквеник, препоръчваме да опитате и другите ни баници с тиква, или някое от предложенията ни за пай с тиква или тиквен чийзкейк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
515
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Диана
Диана
Сложих плънката сурова и пак се получи много добре. Сложих половината от олиото, посочено в рецептата и дори и така се получи доста блажен, вероятно 1/3 е идеалната пропорция, защото и орехите пускат доста мазнина. Всички останали пропорции са топ!
25.12.2024 14:57
2
Анонимен
Анонимен
Предварително свързвам тиквата и я правя на пюре,към него прибавят 1 сл грис и останалите продукти от рецептата. Става също много добре
17.10.2024 22:24
4
4
Анонимен
Анонимен
Прекалено много ми беше и олиото и захарта дори и със 180г захар стана прекалено сладка. Проверявайте тиквата преди да сложите много захар, ако тиквата е вече сладка не е нужно да се слагат повече от 150г захар според мен.
30.12.2023 12:44
8
5
Анонимен
Анонимен
И когато не е запържена тиквата, с сурова пак става супер със същите продукти.
29.12.2023 21:34
17
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Да напомня: настърганата тиква се посолява, оставя се да излезе сока. След това се взема шепа от тиквата, изстисква се сокът и се пристъпва към пърженето.
23.12.2023 19:36
1
4
Gabriela Fartsova
Gabriela Fartsova
Приготвих го преди два дни и до снощи не остана нищо! Прекрасна рецепта! Ще я ползвам отново, благодаря!
17.12.2023 16:42
10
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Добавих стафиди и малко коняк, заместих половината олио с кр.масло. Остана ми около 40гр олио.
01.11.2023 13:11
8
2
1
Покажи всички подкоментари
Петя Стойнева
Петя Стойнева
Тиквата задушавам предварително с много малко мазнина. След това добавям останалите продукти, разбърквам останалите продукти и завивам в корите.
Пека на слаба фурна с вентилатор.
12.07.2023 15:41
6
4
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Прекалено много е според олиото в рецептата,иначе стана добре.
31.12.2021 15:17
7
5