Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Реден тиквеник с канела и орехи

Реден тиквеник с канела и орехи

Реден тиквеник с канела и орехи
Снимка: Илиана Първанова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Време е за тиквеник, ароматен реден тиквеник с канела и орехи - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • тиква - 2 ч.ч. настъргана
  • кори за баница - 1 пакет фини
  • кафява захар - 2/3 ч.ч. тръстикова Мусковадо
  • канела - 2/3 ч.л.
  • орехи - 2/3 ч.ч.
  • шарлан - 3 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настъргваме тиквата и я разбъркваме хубаво с кафявата захар, като втриваме в стените на купата, да се разтрошат, ако има бучки от захарта.

Преброяваме корите и разделяме сместа на равен брой на техния.

Намазваме тавата с шарлан и постиляме първата кора. Намазваме няколко капки /символично/ шарлан с помощта на малка силиконова четка. Отгоре залепяме следващата. Върху нея разстиламе малка част от плънката. Поръсваме с канела и натрошени орехи.

Постиламе следващата кора, намазваме я с малко шарлан (малко но достатъчно, тъй като шарланът има силен вкус и не трябва да доминира) и отгоре полагаме още една. Разпределяме отредената смес от тиква и кафява захар, поръсваме с канела и орехи и така с останалите кори и плънка.

Завършваме с пласт от последните две кори и намазваме отгоре със шарлан. Печем около 30-40 минути на 250 градуса, като можем да го разрежем на 10-15 тата минута, за да сме сигурни, че тиквеникът ни ще се изпече равномерно и отвътре и отвън.

Вече готовия златист тиквеник покриваме с найлон и покривало, за да омекне.

Прекрасна закуска и почерпка за 8 порции!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: