Пухкави картофени кюфтенца

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Пухкави картофени кюфтенца
Снимка: Зори
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Тези картофени кюфтенца толкова неустоимо пухкави ли трябва да бъдат или специално заради нас са станали такива"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • сирене - 200 г
  • кашкавал - 100 г
  • яйца - 2 бр. размер М
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • лук - 1 глава кромид
  • копър - 1/2 връзка
  • брашно - 3 с.л.
  • черен пипер
  • чубрица - ронена
  • сол - на вкус
  • за панировката
  • белтъци - 6 бр.
  • галета - и брашно, равни количества, за овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се измиват и без да се белят, предварително, се сваряват в подсолена вода до готовност.

Отцеждат се и щом поизстинат, се обелват.

Пресоват се с преса за картофи или се намачкват с вилица заедно с яйцата и добавената в киселото мляко сода за хляб.

Сиренето, кашкавалът и лукът се настъргват, копърът се нарязва на много ситно, добавят се подправки на вкус - сол, черен пипер, ронена чубрица и постепенно се добавя брашното. Разбърква се хубаво.

В отделни чиния се смесват брашното и галетата за овалване, в купа се разбиват белтъците с щипка сол.

Олиото се загрява в дълбок и широк тиган, пърженето трябва да става на маслена баня с минимум 1 пръст олио в тигана.

С мокри ръце се взема от сместа, овалва се добре в брашното и галетата; притискат се леко с ръце, придавайки им кръгла или елипсовидна форма, потапя се в разбитите със щипка сол белтъци и кюфтенцата се прехвърлят в тигана.

Пържат се до готовност и от двете страни, след което картофените кюфтета се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

По желание може да ги поднесете със заливка, приготвена от разбитите 1 ч.ч. кисело мляко, 4 с.л. майонеза, пресована скилидка чесън и сол на вкус. Поръсете всяка порция със ситно накъсан зелен копър, черен пипер и кимион на вкус.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: