Начин на приготвяне
Картофите се измиват и без да се белят, предварително, се сваряват в подсолена вода до готовност.
Отцеждат се и щом поизстинат, се обелват.
Пресоват се с преса за картофи или се намачкват с вилица заедно с яйцата и добавената в киселото мляко сода за хляб.
Сиренето, кашкавалът и лукът се настъргват, копърът се нарязва на много ситно, добавят се подправки на вкус - сол, черен пипер, ронена чубрица и постепенно се добавя брашното. Разбърква се хубаво.
В отделни чиния се смесват брашното и галетата за овалване, в купа се разбиват белтъците с щипка сол.
Олиото се загрява в дълбок и широк тиган, пърженето трябва да става на маслена баня с минимум 1 пръст олио в тигана.
С мокри ръце се взема от сместа, овалва се добре в брашното и галетата; притискат се леко с ръце, придавайки им кръгла или елипсовидна форма, потапя се в разбитите със щипка сол белтъци и кюфтенцата се прехвърлят в тигана.
Пържат се до готовност и от двете страни, след което картофените кюфтета се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
По желание може да ги поднесете със заливка, приготвена от разбитите 1 ч.ч. кисело мляко, 4 с.л. майонеза, пресована скилидка чесън и сол на вкус. Поръсете всяка порция със ситно накъсан зелен копър, черен пипер и кимион на вкус.
Добър апетит!