Начин на приготвяне
Пастата се сварява в умерено вряща вода, в която предварително сме добавили сол и олио. Водата не трябва да е силно вряща, защото пастата ще се деформира. Обикновено времето за варене е указано на опаковката. Не преварявайте.
Измийте сварената паста със студена вода няколко пъти.
За соса:
В дълбок тиган разстопете кравето масло, прибавете накълцаните скилидки чесън и запържете лекичко, колкото да се овкуси мазнината. Добавете пилешкото филе, нарязано на тънки жулиенчета.
Когато месото се позапържи, колкото да побелее, налейте около 100 мл топла вода или бульон. Сложете капак и намалете температурата на готвене за около 10 мин.
През това време почистете и измийте зеления лук. Отцедете и го нарежете на жулиени с дължина 3-5 см. Нарежете шунката и киселите краставички също на жулиени.
Махнете капака, увеличете температурата на готвене и прибавете поетапно зеления лук, шунката и киселите краставички. Добавете топеното сирене и сметаната. Овкусете с риган и пикантина. Гответе не повече от 3-4 мин, колкото да се получи сос със нормална за паста гъстота.
Разпределете отцедената паста в подходящи чинии и залейте с получения сос.
Гарнирайте с настърган кашкавал или друг вид твърдо сирене по ваш вкус.
Добър апетит!