Начин на приготвяне
Празът се почиства от външните листа и бялата най-крехка част се нарязва на ситно. Задушава се в олиото заедно с настъргания морков в тенджерата, в която ще се приготвя чорбата.
След като поомекнат, се добавя обеленото и настъргано на ренде половин глава червено цвекло и след още 7 - 8 минути - и нарязаните на ситни кубчета картофи.
След още няколко минути се добавя водата и сокът от киселото зеле, сол и черен пипер на вкус, ронена чубрица и почистените от семето и стрити на не много едро сушени червени и люти чушки.
След като супата заври, се добавя натрошеното фиде и се вари до готовност на фидето - около 10 - 12 минути.
По желание при сервиране на постната чорба може да се поръси със ситно нарязан магданоз или листенца босилек.
Добър апетит!