Начин на приготвяне
Налейте в тенджера вода и я сложете на огъня. Когато заври измийте боба и го сложете в нея. Добавете една лъжица захар, за да се свари бобът по-бързо.
Варете около един час, след което изсипете водата и налейте отново около 1.200 литър чиста и топла вода.
Нарежете лука и моркова на дребно, а целината настържете на ренде и ги сложете при боба. Варете още един час.
През това време изпечете две големи червени чушки капия, обелете ги и ги нарежете на парченца.
Когато бобът вече е почти готов, сложете чушките, джоджена и чубрицата.
Сипете олио, разбъркайте и оставете боб чорбата да поври на тих огън още 10 минути. Така приготвен бобът е много лек и много вкусен.
Постната боб чорба без запръжка е готова.