Начин на приготвяне
Празът се почиства, измива се и се накълцва на дребно. Морковът се бели, измива и настъргва на едрата част на рендето, може и да се нареже, както предпочитате.
В подходяща тенджера се сипват олиото и топлата вода. Зеленчуците се слагат вътре, за да се запържат. Овкусява се със сол и черен пипер.
Щом зеленчуците започнат да се запържват, се разбъркват добре и към тях се добавя оризът, който е предварително измит. Прибавят се червеният пипер и брашното.
Налива се литър топла вода и празената чорба се оставя да се вари без капак до готовност на ориза.
След като той стане готов, се налива зелевият сок. Ако е нужно, и още топла вода. Лесната оризова супа се вари още 1-2 мин.
По желание празената чорба с ориз се сервира с люта чушка.