Начин на приготвяне
Предоставяме снимки как стъпка по стъпка да навиете финия лист водорасли на руло чрез бамбуковата рогозка! Не е лесно, но е много интересно. Заслужава си!
Измиваме почистения ориз 3-5 пъти обилно с вода и го накисваме за около 15-20 минути. Чистия ориз можем да сготвим или на фурна, или на оризоварка. Добавяме хималайската сол и шарлана, разбъркваме с бамбукова равна бъркалка, сипваме 3 ч.ч. вода и готвим 30 минути на оризоварка или 35-40 минути на фурна – 250 градуса.
През това време си приготвяме заготовките: морковите нарязваме на дълги лентички/пръчици 5х5 мм и сваряваме на пара, с щипка сол (след сваряването внимаваме за запазването формата им). Киселите краставички и рулцата от раци отново нарязваме на лентички.
След като оризът е готов, го оставяме да си поеме цялата вода, ще започне да става лепкав – необходимото качество за един перфектен кимбап.
Постиламе бамбуковата рогозка и отгоре 1 лист кори Нори. Отгоре разстиламе 5-6 с.л. ориз, като се получава пласт около 1 см (желателно е да си мокрите пръстите на ръцете – тъй като специалният лепкав ориз наистина залепва по пръстите). Препоръчително е да не слагате ориз до горния и долния край на листа, за едно успешно навиване и залепване.
Следва подреждането на шарения пълнеж по средата на листа – морковите, киселите краставички и рулцата от раци – на лентички.
С помощта на рогозката започваме да навиваме с леко притискане, кората Нори с цялата плънка на руло. Извършваме внимателно този процес тъй като листа водорасли е изключително нежен и фин и може лесно да се скъса. Оформяме го стабилно и стегнато и кръгло.
За рязането на кръгчетата е най-лесно да използваме остър назъбен нож, който преди всеки разрез, леко намокряме /навлажняваме. Режем бързо и внимателно, като се стараем Норито да остане спираловидно, и зеленчуците да не излизат от рулото!
Подреждаме ги в порция и сервираме с възможност за поръсване със сусамово масло – по желание.
Традиционно ястие в Корея, което ежедневно присъства в корейската кухня. Тъй като е съчетание от полезните качества на всичките си съставки, най-вече водораслите Нори, които дори подмладяват и поради това редовно се консумира. Срещат се както на класическа кръгла форма руло – на кръгчета, така има и триъгълен кимбап. Безкрайна е разнообразната палитра на пълнежи в кимбапа. Цяло изкуство сътворяват азиатците, рисувайки в тези мини рулца цели картинки!
Чудно Вкусно!