Начин на приготвяне
Почистете много добре шарана, измийте го обилно под течаща вода.
Осолете го от всички страни със сол и подправка за риба.
Обелете лука, праза и чесъна и ги нарежете.
Загрейте олиото в дълбок тиган. Сложете нарязаните зеленчуци. Гответе до омекването. Прибавете нарязаните гъби, ореховите ядки, доматите от консерва, бейби морковите и граха. Разбъркайте и овкусете с червен пипер, сол и зеленчукова подправка. Добавете и захарта, за да убие киселината от доматите.
На дъното на тава за печене сложете от зеленчуковата плънка. Сложете от плънката и в коремчето на шарана, а останалата част около страните.
Налейте 1 ч.ч. бяло вино и 1/2 ч.ч. вода. Добавете дафиновите листенца.
Сложете тавата с пълнения шаран в загрята фурна.
Печете на 200 градуса до златиста коричка на шарана, а зеленчуците да останат на мазнина.
Преди поднасянето гарнирайте с лимон.