Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен шаран»Никулденски шаран с грах и гъби

Никулденски шаран с грах и гъби

Никулденски шаран с грах и гъби
Снимка: Веселина Константинова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
1
"Никулден трябва да се посреща с добра компания, ароматно вино и шаран със зеленчуци - тогава е най-хубаво. Весел празник"

Необходими Продукти

  • шаран - 3 кг
  • лук - 3 глави
  • праз - 1 стрък/ялата част/
  • бейби моркови - 150 г замразени
  • грах - 1 ч.ч. замразен
  • гъби - 300 г
  • орехи - 100 г ядки
  • сол
  • подправка за риба
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • домати - 200 г от консерва
  • червен пипер - 1 с.л. равна
  • универсална подправка
  • захар - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 3 бр.
  • лимони
  • бяло вино - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете много добре шарана, измийте го обилно под течаща вода.

Осолете го от всички страни със сол и подправка за риба.

Обелете лука, праза и чесъна и ги нарежете.

Загрейте олиото в дълбок тиган. Сложете нарязаните зеленчуци. Гответе до омекването. Прибавете нарязаните гъби, ореховите ядки, доматите от консерва, бейби морковите и граха. Разбъркайте и овкусете с червен пипер, сол и зеленчукова подправка. Добавете и захарта, за да убие киселината от доматите.

На дъното на тава за печене сложете от зеленчуковата плънка. Сложете от плънката и в коремчето на шарана, а останалата част около страните.

Налейте 1 ч.ч. бяло вино и 1/2 ч.ч. вода. Добавете дафиновите листенца.

Сложете тавата с пълнения шаран в загрята фурна.

Печете на 200 градуса до златиста коричка на шарана, а зеленчуците да останат на мазнина.

Преди поднасянето гарнирайте с лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: