Начин на приготвяне
Нужен ви е глинен съд – 3-4 литра.
Технологията на заквасване на млякото е същата, като в стъклените съдове, но вкусът му е по-плътен и различен.
Времето при изстиване се удължава, тъй като стените на съда са дебели и температурата на зреене се запазва по-дълго.
Това прави вкуса на млякото по-добър. За квас използваме мляко от предишното подквасване. Добре е да го съберем от горната част, където е богато на масло.
По този начин нашите баби са заквасвали както краве, така и козе и овче.
Разбира се тяхната масленост е различна.
Първо затопляме глинения съд с гореща вода. Подсушаваме го от външната страна и изсипваме в него млякото.
То, както и квасът задължително трябва да са със стайна температура.
Похлупваме глиненото гърне и го поставяме на много слаб котлон.
Хубавите неща се случват бавно. Следим температурата на млякото с термометър (естествено моята баба не го е използвала, но аз не мога без него).
Когато то се загрее на 80 градуса, сваляме съда от огъня.
Подготвяме закваската, която разбъркваме добре. Темперираме я с няколко лъжици от прясното мляко.
След като температурата на млякото падне до 47 градуса, изсипваме закваската.
Разбъркваме с лъжица обратно на часовниковата стрелка (това помня от баба, не доумявам защо, но спазвам тази си нейна заръка).
Покриваме глинения съд с чиста кърпа и поставяме капака. Поставяме съда на топло, покрит с вълнено или памучно одеяло.
То престоява на топло около 7-8 часа в зимно време и 4-5 часа през лятото.
Поставяме съда в хладилника.
Млякото уплътнява своята консистенция, след като престои на хладно.
Най-добро е домашното кисело мляко през зимния период. Тогава неговата масленост е по-висока и то става по-гъсто.