Домашно квасено мляко в гърне

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Домашно квасено мляко в гърне4 / 4
08/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
40 мин.
"Точно както го правеше баба - опитайте автентично домашно квасено мляко в гърне"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 3 л пълномаслено, краве
  • квас - 1 ч.ч., кисело мляко с активна жива култура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нужен ви е глинен съд – 3-4 литра.

Технологията на заквасване на млякото е същата, като в стъклените съдове, но вкусът му е по-плътен и различен.

Времето при изстиване се удължава, тъй като стените на съда са дебели и температурата на зреене се запазва по-дълго.

Това прави вкуса на млякото по-добър. За квас използваме мляко от предишното подквасване. Добре е да го съберем от горната част, където е богато на масло.

По този начин нашите баби са заквасвали както краве, така и козе и овче.

Разбира се тяхната масленост е различна.

Първо затопляме глинения съд с гореща вода. Подсушаваме го от външната страна и изсипваме в него млякото.

То, както и квасът задължително трябва да са със стайна температура.

Похлупваме глиненото гърне и го поставяме на много слаб котлон.

Хубавите неща се случват бавно. Следим температурата на млякото с термометър (естествено моята баба не го е използвала, но аз не мога без него).

Когато то се загрее на 80 градуса, сваляме съда от огъня.

Подготвяме закваската, която разбъркваме добре. Темперираме я с няколко лъжици от прясното мляко.

След като температурата на млякото падне до 47 градуса, изсипваме закваската.

Разбъркваме с лъжица обратно на часовниковата стрелка (това помня от баба, не доумявам защо, но спазвам тази си нейна заръка).

Покриваме глинения съд с чиста кърпа и поставяме капака. Поставяме съда на топло, покрит с вълнено или памучно одеяло.

То престоява на топло около 7-8 часа в зимно време и 4-5 часа през лятото.

Поставяме съда в хладилника.

Млякото уплътнява своята консистенция, след като престои на хладно.

Най-добро е домашното кисело мляко през зимния период. Тогава неговата масленост е по-висока и то става по-гъсто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: