Начин на приготвяне
Пресяваме брашната два пъти, като връщаме триците от лимеца.
Разбъркваме ги със солта и правим кладенче.
В купичка със хладка вода и малко захар начупваме маята и я активираме.
Изсипваме я в кладенчето заедно със слънчогледовите семена и зехтина.
Месим твърдо и гладко тесто, като до нас сме оставили купичка с брашно, в което потапяме ръцете си при замесването.
Покриваме съда с чиста кърпа и го оставяме да втаса за 3 часа в топло помещение.
Изсипваме тестото върху набрашнен плот и го разделяме на две части.
Подготвяме две правоъгълни форми за хляб, които намазваме със зехтин.
Поставяме тестото в тях и отново завиваме с кърпа.
Печем хляба от лимец в умерено силна фурна с вентилатор за 10 минути, след което намаляваме градусите на 170. Печем до зачервяване на коричката.
След като го извадим от фурната, го напръскваме с вода и го покриваме с кърпа.
Не го нарязваме, докато е още топъл, защото тогава образува дебела коричка и става клисав.
Обожавам нарязани от него филии, препечени във фурната и да ги намажем с лютеница.
Усещат се вкусът на запечените слънчогледови ядки и този на печените чушки в лютеницата.
Семпло блаженство, приготвено с любов.