Начин на приготвяне
Маята се натрошава в купа с хладката вода, добавя се захарта и се разбърква на кашичка заедно с 2 с. л. брашно. Оставя се да шупне за 10 минути на топло. Брашното се пресява в тава, оформя се кладенче.
Сипва се прясното мляко, шупналата мая, яйцето, олиото, солта и 2 с. л. слънчогледови семена. Разбърква се с вилица, загребва се по малко брашно и се замесва средно меко тесто.
Намазва се с олио и покриваме с фолио да втаса за 30 минути. Отделя се топче тесто с големина на голяма ябълка за украса. Останалото тесто се оформя на питка в намазнена тава.
От оставеното тесто се оформят малки топченца, нареждаме ги във формата на грозд върху питката. Изрязват се листенца и се залепят, като се намазват с малко вода.
С пръсти се правят вдлъбнатини и набождаме слънчогледовите семки. Печем питата за Трифоновден в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Изважда се и намазваме с масло за мека коричка.
Честит Трифон Зарезан! Нека Свети Трифон ни донесе здраве и благополучие!