Свински мезета за зимата

Диана АндроваДиана АндроваГотвач15410231
09/12/2018
"Как да не се влюбиш в зимата, като слага на трапезата ни такива вкусни мезета "
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 285
  • Преглеждания за месеца47
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • За 1 кг суджук
  • телешко месо - 350 кг
  • свинско месо - 350 кг бут или плешка
  • свински гърди - 300 кг
  • свински черва - тънки
  • сол - 18 - 22 г
  • захар - 5 г
  • черен пипер - 5 г
  • кимион - 7 г
  • резене - 5 г семена див копър, смляни
  • За 1 люлка кървавица
  • свински бял дроб - около 100 г
  • сланина - 200 г
  • месо - 200 г крехко
  • праз - 1 бр. лук
  • вино - 1/2 ч.ч
  • черен пипер - 5 г
  • червен пипер - 5 - 10 г
  • кимион - 5 г
  • резене - 5 - 10 г
  • сол - 20 г
  • За 1 свинска рибица
  • свинска рибица - 1 бр. (около 4 кг)
  • морска сол - 400 г
  • вода - 4 л
  • чубрица - 10 г ронена
  • черен пипер - 20 г
  • кимион - 30 г
  • резене - 10 г семена див копър, смляни
  • червен пипер - 6 - 7 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За суджука:

Месото нарязвам на малки парчета и в подходящ съд смесвам с всички подправки, завивам с фолио и оставям да престои на хладно поне 24 часа. На следващия ден смилам месото с месомелачка. Подготвям си свинските черва, като ги измивам и накисвам в хладка вода за 20-30 минути. С машинката за мелене на месо и приставката за пълнене червата пълня със сместа и връзвам пълнените черва през 20-25 см или на желаната дължина. Люлките суджук се закачат да съхнат на хладно и проветриво място.

За кървавицата:

Кървавицата се приготвя от прясно изцедена животинска кръв и различни видове месо. Приготвя се при разфасоването на прасето и в различните краища на страната се приготвя по различен начин. Ние я приготвяме по следния начин: само кипнат бял дроб, нарязан на дребно, кръв от прасето, сланина, малко крехко месо, праз лук, вино, черен и червен пипер, кимион и резене (див копър, подправката е характерна за Пазарджишкия край) се накълцват и омесват добре (при клането на прасето обикновено това се прави вътре в самото вече почистено прасе) и се пълнят дебелите свински черва. Люлките се закачат да съхнат на хладно и проветриво място. Ако времето е топло, ще се развалят.

Филе Елена:

В дълбока кофа правя саламура от едрата сол и водата. Разбърквам до разграждане на солта. Слагам рибицата вътре и притискам отгоре с тежест, за да не изплува на повърхността. Ако водата не покрива изцяло рибицата, добавете още вода и трябва да има още от горе - около 4-5 пръста вода над тежестта. Така престоява 48 часа. Когато преседи необходимото време рибицата, я изваждам, измивам я и я оставям да изсъхне за около час. През това време си подготвям подправките. Върху подходяща повърхност се разбъркват всички изброени подправки. Омесвам ги хубаво заедно. Слагам рибицата върху подправките и я овалвам много хубаво цялата, за да не остане непокрито място по нея. Когато я овалям цялата, я превързвам през средата със здраво въженце или коноп и слагам Филето Елена да съхне на сухо и прохладно място.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар