Начин на приготвяне
Пилето се измива хубаво и се намазва отвътре и отвън с паста от подправките (сол, черен пипер, куркума, чесън на прах, джинджифил на прах, синап, лют червен пипер, червен пипер) и зехтина.
Оризът се почиства и изплаква през няколко води.
В тиган с олиото се запържва нарязания на ситно праз лук. Добавят се нарязаните на ситни кубчета моркови и когато се позапържат до златисто, се добавя почистената и нарязана на ситно зелена чушка и отцедените от водата и накълцана на ситно кладница. Добавя се след няколко минути и отцедения от водата ориз и се запържва, докато поеме мазнината. Накрая се добавя накълцания чесън и постепенно се доливат 2, 5 к.ч. гореща вода.
Щом поеме водата, плънката се дърпа от котлона, подправя се със сол и черен пипер на вкус, добавя се чубрицата. Разбърква се и с нея се пълни корубата на пилето. Зашива се отвора на корубата или се набожда с клечки за зъби, за да не излиза плънката. Ако остане от плънката, с помощта на лъжица се правят джобове между кожата и гърдите, под бутчетата и останалата плънка се слага като в дисаги там.
Пилето се прехвърля в гювеч, на дъното му се изсипват две кафени чаши вода и пилето се поръсва с малко зехтин. Захлупва се глинения съд и се слага в студена фурна.
Пече се около час и 20 минути на включен вентилатор и загрята фурна на около 180 - 200 градуса, след което похлупака се маха и пилето се връща във фурната за още 15 - 20 минути до получаването на апетитен загар.
Поднася се със свежа сезонна салата по ваш вкус и да не забравите да махнете конеца или клечките за зъби преди това.
Добър апетит!