Нарязано наложено зеле в буркани

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
10/12/2018
"Супер лесна рецепта за наложено зеле в буркани - практична идея за всички, които нямат място за бидон "
Приготвяне10 мин.
Общо10 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо676
  • Преглеждания за месеца89
  • Преглеждания за седмицата20
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • зеле - 1 кг
  • сол - 30 г ситна
  • хрян - корени
  • лозови пръчици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме зелките от горните листа. Запазваме 3-4 листа. Измиваме го и го нарязваме на ивици. Колкото по-ситно е нарязано то, толкова по-бърза ще е ферментацията.

Поставяме го в широк съд и го посоляваме. Размесваме го добре и смачкваме с ръце, не много силно. Оставяме го да престои 2 часа.

Налагаме зелето в буркани, като го притискаме силно с ръце.

Аз използвам 3 литрови буркани или 1.300 л с по-широко гърло.

Отделилият се сок трябва да е 2 пръста под гърлото на буркана.

По повърхността подреждаме по едно зелево листо и правим кръстачка от лозовите клонки, за да остане зелето в сока.

Ако се наложи, доливаме саламурена вода - на 1 литър слагаме 25 г сол.

Затваряме бурканите с капачки и ги оставяме да ферментират около 20 дни.

След два дни разклащаме през ден бурканите.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар