Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме рибата от вътрешности и хриле, като не запазваме главите и опашките. Изчистваме кървавата жила по гръбната кост. Отново изплакваме със студена вода и осолявам с едра сол.
Правим разрез внимателно от едната страна по гръбначната основна кост, като внимаваме да не я разполовим.
Поставяме по резен лимон, стрък целина и праз в коремната кухина.
Едрата сол овкусяваме с пресования чесън, лимоновата кора и нарязания на кубчета фенел.
Разбъркваме добре съставките и осоляваме скумрията от всички страни. Оставяме я за 1 час в хладилник.
Рибата е посолена и овкусена, готова за скарата. Отупваме я добре от солта.
Намазваме скарата с парче сланина. Изпичаме рибата от двете страни.
Приготвяме соса като накисваме хляба във вода докато омекне. Ореховите ядки сме накиснала от вечерта, измиваме ги отново и заедно с леко отцедената среда поставяме в пасатор. Прибавяме и скилидките чесън, солта и мазнината. Пасираме до хомогенна консистенция.
Ако сосът ви стане по-рядък добавете малко галета, а ако стане по-гъст добавете още малко вода.
Сервирайте рибата топла, като я гарнирате с ореховия сос.
Поръсете с малко запечен сусам.