Коледен щолен с шоколад и много ядки

Теодора МещероваТеодора МещероваПомощник Готвач711196262
10/12/2018
"Иска ни се всеки ден да е Коледа, защото тогава ще си хапваме до насита от този ароматен Коледен щолен с шоколад и много ядки "
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 229
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото, поставете маята заедно с чаената лъжица захар и оставете на топло за 15 минути да се активира. През това време смесете брашното, захарта, солта, кората на лимона, подправките и разбъркайте добре.

Когато маята се активира, я добавете заедно с млякото към останалите съставки, чукнете яйцето, добавете олиото и омесете гладко тесто.

Оставете го да втаса за 1 час на топло, покрито с кърпа.

През това време накиснете боровинките в уискито, нарежете сушените кайсии, шоколада и ядките на дребни парченца.

Когато тестото втаса, на набрашнен плот го разточете на кора с дебелина около 1 см. Изцедете червените боровинки от уискито и ги оваляйте в нишестето. Добавете ги към останалите съставки на плънката и разбъркайте. Разпределете плънката равномерно и навийте на руло.

Поставете рулото в продълговата форма за хляб, в която предварително сте поставили алуминиево фолио и хартия за печене, която е намазнена с малко разтопено масло. Намажете отгоре рулото с малко масло, покрийте го с хартията и фолиото, а след това и с кърпа и го оставете да втаса още 1 час.

Когато това време изтече, поставете сладкия хляб да се пече в загрята на 180 градуса фурна за 1 час, като е желателно да го покриете с алуминиево фолио хубаво, за да не изгори отгоре. След като е готов, го преместете в поднос и намажете с разтопено масло. Следва пудра захар, после пак масло и така, докато свършат.

Дебелият слой от захар и масло помага щоленът да издържи по дълго време. И понеже Коледа е любов - украсете вашият щолен с малки сърчица. Оставете да изстива цяла нощ и ако няма да консумирате веднага, на следващия ден, когато е напълно изстинал, го приберете в кутия или плик, които да са добре затворени, за да не пропускат влага.

Добър апетит и весели празници! подобни рецепти тук

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар