Начин на приготвяне
Затоплете леко млякото, поставете маята заедно с чаената лъжица захар и оставете на топло за 15 минути да се активира. През това време смесете брашното, захарта, солта, кората на лимона, подправките и разбъркайте добре.
Когато маята се активира, я добавете заедно с млякото към останалите съставки, чукнете яйцето, добавете олиото и омесете гладко тесто.
Оставете го да втаса за 1 час на топло, покрито с кърпа.
През това време накиснете боровинките в уискито, нарежете сушените кайсии, шоколада и ядките на дребни парченца.
Когато тестото втаса, на набрашнен плот го разточете на кора с дебелина около 1 см. Изцедете червените боровинки от уискито и ги оваляйте в нишестето. Добавете ги към останалите съставки на плънката и разбъркайте. Разпределете плънката равномерно и навийте на руло.
Поставете рулото в продълговата форма за хляб, в която предварително сте поставили алуминиево фолио и хартия за печене, която е намазнена с малко разтопено масло. Намажете отгоре рулото с малко масло, покрийте го с хартията и фолиото, а след това и с кърпа и го оставете да втаса още 1 час.
Когато това време изтече, поставете сладкия хляб да се пече в загрята на 180 градуса фурна за 1 час, като е желателно да го покриете с алуминиево фолио хубаво, за да не изгори отгоре. След като е готов, го преместете в поднос и намажете с разтопено масло. Следва пудра захар, после пак масло и така, докато свършат.
Дебелият слой от захар и масло помага щоленът да издържи по дълго време. И понеже Коледа е любов - украсете вашият щолен с малки сърчица. Оставете да изстива цяла нощ и ако няма да консумирате веднага, на следващия ден, когато е напълно изстинал, го приберете в кутия или плик, които да са добре затворени, за да не пропускат влага.
Добър апетит и весели празници!