Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична пита със сирене

Празнична пита със сирене

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Празнична пита със сирене
Снимка: Храна за Душата
4 / 6с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10
"Какъв празник е, ако на масата няма топла празнична питка, питаме ние"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1100 г
  • прясна мая - 42 г (1 кубче)
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 3 + 1 жълтък
  • сирене - 400 - 500 г
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • вода - 200 мл топла
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода, добавете супена лъжица захар и оставете да се активира.

Разбийте яйцата с киселото мляко. Добавете олиото и прясното мляко. Добавете щипка сол към брашното, оформете кладенче и прибавете маята. Разбъркайте и поетапно добавете яйчената смес.

Замесете на гладко и еластично тесто. Поставете в дълбока купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса за половин час. Натрошене сиренето.

Когато тестото удвои обема си, премесете повторно и прибавете сиренето с омесване. Оформете еднакви топчици и ги подредете една до друга в тавата. Намажете с жълтък.

Оставете питата да втаса повторно до удвояване на обема. Изпечете на 180 градуса за час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: