Начин на приготвяне
Маята се разтваря в половин чаена чаша вода. Водата трябва да е хладка. Към тази смес се прибавят 2-3 супени лъжици брашно. Трябва да се получи гъста смес. Тази смес се завива с кърпа и се оставя на топло за около 10-тина минути.
След това към сместа се прибавя киселото мляко, две супени лъжици краве масло, мед , яйцата и още половин чаена чаша вода.Разбърква се хубаво.
Брашното се пресява. След това започва постепенно да се прибавя към сместа. Замесва се меко тесто. Готовото тесто се слага в купа и се завива с кърпа. Оставя се на топло да втаса за около 20 - 30 минути.
След като тестото втаса се разделя на три равни части.
Всяка топка тесто се разточва под формата на елипс.
След като е разточено се прехвърля върху кърпа.
Пет супени лъжици краве масло се разтапят и с тях се помазва разточеното тесто.
След това се разточват и останалите две топки тесто. Втората разточена топка тесто се слага върху първата. Помазва се обилно с разтопеното краве масло. Същото се повтаря и с останалата топка тесто. Тя също се помазва с масло.
След това с помощта на кърпата се навиват на руло. Рулото не трябва да е много стегнато.
Изрязва се по малко от двата края на рулото.
След това започва да се реже на два - три пръста разстояние. След това се редят в тава, която е помазана с олио и брашнена.
Редят се плътно едно до друго. Оформената пита се завива отново с кърпа и се оставя за още 30 минути на топло да втаса.
Жълтъка се разбива с малко вода. С тази смес се помазва питата, след като е втасала. Отгоре се поръсва със сусам.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-35 минути.
Когато е готова питата, се вади от фурната и се поръсва леко с вода. Завива се за около 5 - 10 минути.