Начин на приготвяне
В голяма тава ситим 1 кг от брашното и правим кладенче в центъра. В отделна малка купа сипваме 1/2 чаша марна вода и прибавяме лъжица захар заедно с маята и оставяме да шупне.
В кладенчето прибавяме 5-те яйца, като си отделяме един жълтък, който ще ни трябва за намазване на питата.
Прибавяме млякото, маята и една кафена лъжичка сол. Започваме да месим хубаво сместа, като допълнително през цялото време си добавяме по малко брашно. След като оформим хубаво тесто, което не лепне, удряме готовото тесто в масата 40 пъти. Оставяме тестото в тавата на топло и чакаме да втаса.
След като вече е готово, разделяме на 7 равни части. Точим всяка топка с помощта на точилка. Мажем всяко парче с разтопено масло и сирене.
Завиваме като рулони завързваме на възел по средата. Нареждаме в предварително намазнена с олио тава. Оставяме да втасат още веднаж.
Отгоре намазваме всяка топка с масло и жълтък. Пожелание поръсваме със семена.
Печем празничната питка на предварително загрята фурна на горен и долен реотан на 180-190 градуса.