Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Маслото се разбива с миксер за 3/4 мин. Добавя се захарта и се разбива до побеляване. Прибавят се яйцето и ванилията, разбива се за 1 мин.
В купа се разбъркват брашното, бакпулверът и солта. Прибавя се към маслената смес на 3/4 порции, като се разбърква с дървена лъжица. Събира се с ръка, завива се във фолио и се оставя на студено за около 2 часа.
Охладеното тесто се разточва върху малко брашно. Изваждат се различни метални коледни форми и се изрязват фигури. Подреждат се в тавата с разстояние.
Пече се на 180 градуса за около 9-11 мин. Бисквитите трябва да имат восъчен цвят, да не са препечени и много се следи, защото бързо прегарят. При мен изпичането беше точно за 9 минути.
Айсинг
В подходяща купа се разбива белтъкът. Прибавя се цялата пудра захар и бадемовата есенция. Ползвала съм ванилия екстракт. Разбива се до лъскав и мек сняг.
От цялото количество се отделят по 2 с.л. и се поставят в купички. Към тях се прибавят различни по желание цветове, ползвала съм зелено и червено. Разбърква се много добре до уеднаквяване на цветовете. Към сместа за айсинга, ако е прекалено тежъка и не се спуска като течен мед по лъжицата, се добавя малко, капка по капка, студена вода.
Останалата бяла глазура в купата се пресипва в отворена плоска чиния. Отгоре с вилица се покапват линии от цветовете, съвсем небрежно. С дървено шишче много леко се разбъркват, например като осмица, за да се получи мраморен ефект.
Всяка напълно охладена бисквита с лице се потопява в айсинга. Изважда се, отцежда се и се поставя да засъхне върху хартия, да засъхне напълно. Оставих ги за 1 нощ.
Тези коледни сладки имат дълъг срок на годност, около 3-4 седмици, при правилно съхранение в стъклен буркан за сладки и на студено.