Начин на приготвяне
Приготвя се от предния ден сиропът, като се смесват водата със захарта, кора и сок от портокал, ванилия и сок от лимон. Вари се около 5 минути, кората се изважда и оставяме една нощ да се охлади.
В купа се начукват ситно орехите и смесваме с галета.
Взема се една кора, поръсваме с олио половината и с другата половина се прегъва на две. Поръсва се с орехова смес и с тънка пръчка се навива на руло.
Двата края се събират, да се набере към средата и изваждаме пръчката. Нареждат се тавичка, отгоре се поливат с малко олио и парченца нарязано масло.
Печем баклавата загрята фурна на 180 градуса до зачеряване. Изважда се и с черпак се заливат баклавичките.
Оставят се за 2-3 часа да попие сиропът, после се прехвърлят в поднос, заливаме с останалия сироп и поръсваме с кокосови стърготини. Страхотна баклава саралия!