Начин на приготвяне
За да претворим прясното зеле да има вкус на кисело зеле, го варим, накъсано на парченца, за 5-10 минути, в половината оцет и малко сол. След като омекне го прибавяме, като го отцеждаме, към вече измития ориз, в тавата.
Подправяме с всички останали подправки и разбъркваме. В оцетния разтвор кипваме и 3 големи листа от външната част на зелката и докато омекнат се стараем да не ги пречупим. Изваждаме ги от оцета и него го прибавяме като част от водата на ориза.
Като налеем водата във тавата, леко я поклащаме настрани, за да се разпредели равномерно ориза по дъното.
Слагаме го да се пече на 250 градуса и след около 15-20 минути, след като си е изпил повечето вода, но е твърдо сварен и леко хрупкащ, го изваждаме за малко от фурната, която не изключваме, а превкючваме на 180-200 градуса.
През това време бързо подреждаме трите големи зелеви листа, като навиваме навътре крайчетата, за да наподобяват гнезда, в които след това сипваме по едно яйце. Връщаме отново във фурната и печем още 15-20 минутки, докато и ориза и яйцата са напълно готови.
Поднасяме докато е топло в три големи чинии. Уникално вкусен, ароматен и леко пикантен ориз със зеле! А печените яйца са пленяващи - веднъж опитате ли ги на фурна - ще ги приготвяте само по този начин занапред :)