Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Ориз на Фурна»Ориз със зеле и печени яйца на фурна

Ориз със зеле и печени яйца на фурна

Ориз със зеле и печени яйца на фурна
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
18/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3
"Такава вкусотия ще приготвяте, че сами няма да разберете кога са излапали всичко в тавата"

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч.
  • зеле - около половин зелка
  • яйца - 3 бр.
  • хималайска сол - 2 - 3 ч.л. равни
  • ябълков оцет - 6 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. равна
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • чили - 1 щипка
  • люти чушки - 1/2 пожелание
  • куркума - 1/4 ч.л.
  • кимион - 1/3 ч.л.
  • джинджифил на прах - 1 щипка
  • шарлан - 3 с.л.
  • вода - 4 - 5 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да претворим прясното зеле да има вкус на кисело зеле, го варим, накъсано на парченца, за 5-10 минути, в половината оцет и малко сол. След като омекне го прибавяме, като го отцеждаме, към вече измития ориз, в тавата.

Подправяме с всички останали подправки и разбъркваме. В оцетния разтвор кипваме и 3 големи листа от външната част на зелката и докато омекнат се стараем да не ги пречупим. Изваждаме ги от оцета и него го прибавяме като част от водата на ориза.

Като налеем водата във тавата, леко я поклащаме настрани, за да се разпредели равномерно ориза по дъното.

Слагаме го да се пече на 250 градуса и след около 15-20 минути, след като си е изпил повечето вода, но е твърдо сварен и леко хрупкащ, го изваждаме за малко от фурната, която не изключваме, а превкючваме на 180-200 градуса.

През това време бързо подреждаме трите големи зелеви листа, като навиваме навътре крайчетата, за да наподобяват гнезда, в които след това сипваме по едно яйце. Връщаме отново във фурната и печем още 15-20 минутки, докато и ориза и яйцата са напълно готови.

Поднасяме докато е топло в три големи чинии. Уникално вкусен, ароматен и леко пикантен ориз със зеле! А печените яйца са пленяващи - веднъж опитате ли ги на фурна - ще ги приготвяте само по този начин занапред :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: