Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Щолен със стафиди, марципан, шоколад и ядки

Щолен със стафиди, марципан, шоколад и ядки

Щолен със стафиди, марципан, шоколад и ядки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"И ако не приготвите Щолен със стафиди, марципан, шоколад и ядки за Коледа, добрият старец със сигурност ще подмине дома ви"

Необходими Продукти

  • мая - 50 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • брашно - 500 г
  • лимони - 1 бр., само кората
  • захар - 150 гр + 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • индийско орехче - 5 г
  • карамфил - 5 бр.
  • кориандър - 5 бр.
  • марципан - 100 г
  • шоколад - 50 г
  • стафиди - 50 г
  • уиски - 20 мл за накисване на стафидите
  • орехи - 50 г
  • сушени кайсии - 20 г
  • сушени смокини - 20 г
  • бадеми - 20 г
  • масло - 250 г
  • пудра захар - за поръсване
  • шоколадови топчета - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото на котлона и към него добавете маята, заедно с 1 ч.л. захар. Оставете на топло да втаса за 15 минути.

В купа смесете брашното, солта, настърганата кора на лимона, подправките и разбъркайте хубаво. Накиснете стафидите в уискито да поемат от аромата му, докато щоленът втасва.

Когато маята се е активирала, постепенно я добавете, заедно с млякото, към сухите съставки и омесете хубаво, гладко тесто. Оставете го да втаса на топло за 1 час.

През това време нарежете смокините, шоколада, кайсиите и марципана на дребни парчета.

Ядките смелете в блендер. Когато тестото втаса, на набрашнен плот го разточете на кора с дебелина 1 см и разпределете плънката. Отцедете стафидите от алкохола и също ги добавете към плънката.

Навийте на стегнато руло щолена и го поставете във форма за хляб, предварително застлана със алуминиево фолио или хартия за печене, покрийте я с кърпа и оставете щолена за още 1 час да втаса.

Когато е готов, покрийте формата с фолио и печете щолена в загрята на 180 градусса фурна за около час, което време зависи от вашата фурна- моя се пече 45 минути- проверявах готовността с клечка.

Разтопете маслото на котлона, намажете още горещия щолен с малко от него, поръсете с пудра захар, после пак масло и така до изчерпване на количествата.

Украсете готовия щолен с шоколадови топчета или се каквото на вас ви харесва. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: