Лесни домашни хлебчета със суха мая

21/12/2018
"Няма и да помислите за друг хляб, веднъж като опитате нашите лесни домашни хлебчета със суха мая "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо631
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • вода - 400 мл хладка
  • захар 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 7 с.л. за тестото
  • олио - 5 с.л. за замесване
  • суха мая - 1 п.
  • брашно - 600 - 700 г тип 650
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям съд се изсипват всичката хладка вода, маята, захарта, 7 с.л. олио и две супени брашно от общото количество.

Разбъркваме и се оставя да почива до втасване на маята. Отнема около 15 минути.

След това поставяме 1/3 от брашното и почваме да замесване. Прибавяме солта и останалото брашно до получаване на меко тесто.

След като почне да се отделя от съда, се добавя и останалото олио 5.с.л. Месим до поемане на мазнината. Оставяме да втаса.

След като тестото удвои размера си, с намаслена ръка месим отново. Втасва два пъти. След второто втасване делим приготвеното тесто за хляб на две хлебчета и слагаме в две форми за печене, които са добре намаслени.

Правят се по два напречни разреза, за да излиза парата.

Оставяме да втаса отново. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути, само на горно и долно печене, без вентилатор.

След изпичане хлебчетата се вадят от формите, увиват се в памучна кърпа и се оставят да изстинат върху скара.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар