Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Лесни домашни хлебчета със суха мая

Лесни домашни хлебчета със суха мая

Лесни домашни хлебчета със суха мая2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Няма и да помислите за друг хляб, веднъж като опитате нашите лесни домашни хлебчета със суха мая"

Необходими Продукти

  • вода - 400 мл хладка
  • захар 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 7 с.л. за тестото
  • олио - 5 с.л. за замесване
  • суха мая - 1 п.
  • брашно - 600 - 700 г тип 650
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям съд се изсипват всичката хладка вода, маята, захарта, 7 с.л. олио и две супени брашно от общото количество.

Разбъркваме и се оставя да почива до втасване на маята. Отнема около 15 минути.

След това поставяме 1/3 от брашното и почваме да замесване. Прибавяме солта и останалото брашно до получаване на меко тесто.

След като почне да се отделя от съда, се добавя и останалото олио 5.с.л. Месим до поемане на мазнината. Оставяме да втаса.

След като тестото удвои размера си, с намаслена ръка месим отново. Втасва два пъти. След второто втасване делим приготвеното тесто за хляб на две хлебчета и слагаме в две форми за печене, които са добре намаслени.

Правят се по два напречни разреза, за да излиза парата.

Оставяме да втаса отново. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути, само на горно и долно печене, без вентилатор.

След изпичане хлебчетата се вадят от формите, увиват се в памучна кърпа и се оставят да изстинат върху скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: